Edelsmeden

Ontdek het ambacht stap voor stap

In deze cursus maak je stap voor stap kennis met het ambacht van edelsmeden. Een standaard werkboek is er niet. Samen met je docent kun je bespreken welke verwachtingen en wensen je hebt en wat de mogelijkheden zijn.

We beginnen eigenlijk altijd met een aantal basistechnieken als zagen, vijlen, schuren en solderen. Je krijgt daarvoor een paar opdrachten en werkt met onedel metaal dat voorradig is in het edelsmidlokaal. Zo kan je docent een indruk krijgen van hoe snel jij dingen oppakt en hoe het verdere verloop van de cursus eruit kan zien.

Geef je eigen draai

Je mag zelf alvast op onderzoek gaan naar ideeën die je wilt gaan uitwerken in de cursus. Je kunt hiervoor natuurlijk veel vinden op internet. Maar het is belangrijk om je eigen draai te geven aan een mooi ontwerpidee; maak liever niet iets exact na. Probeer origineel en creatief te zijn. Houd ook rekening met de technieken en vaardigheden die je hebt geleerd.

Na de basisopdrachten mag je je gevonden ideeën aandragen. We gaan samen kijken of het haalbaar is je idee uit te werken met de kennis die je hebt opgedaan in de voorgaande lessen. Soms moeten we daarvoor wat aanpassingen aanbrengen. Is het nog niet haalbaar, dan zal je docent je dat ook eerlijk aangeven. Uiteindelijk is edelsmeden een ambacht dat je stap voor stap moet leren.

Je bespreekt tenslotte welke materialen je wilt gebruiken en of jij die zelf aanschaft of dat je docent deze bestelt en meeneemt.

Materiaal

Veel gereedschap is aanwezig in het lokaal. Het is aan te raden om ook zelf wat basisgereedschappen aan te schaffen zodat je daarmee kunt werken. Goed gereedschap is het halve werk.

Details cursus

Werk van cursisten

Edelsmeden | CREA Uithoorn
Edelsmeden | CREA Uithoorn
Edelsmeden | CREA Uithoorn
Edelsmeden | CREA Uithoorn
Edelsmeden | CREA Uithoorn